only web
Caparzo - La Casa - Brunello di Montalcino 2017
OverzichtCaparzo's Brunello di Montalcino DOCG Vigna la Casa kan worden beschouwd als een waar enologisch juweeltje, en niet alleen in termen van Montalcino. La Casa ontleent zijn naam aan het feit dat het de boerderij was waar enkele pachtboeren woonden die werkten voor de eigenaren van Palazzo Montosoli, dat op een paar honderd meter afstand ligt. De eerste vintage van Brunello di Montalcino Vigna La Casa werd geproduceerd in 1977. Destijds was er weinig bekend over het terroir en werd er weinig aandacht besteed aan het concept van zonering, dat pas onlangs in Montalcino was geïntroduceerd. In dit geval was Caparzo opnieuw een gangmaker en produceerde een “Single Vineyard” Brunello uit een van de beste wijngaarden in de Appellatie. Met Brunello di Montalcino La Casa was Caparzo ook een van de eerste wijnhuizen die barriques introduceerde in Montalcino, waardoor een wijn werd geproduceerd met een beleefde, elegante geest. Brunello di Montalcino Vigna La Casa is de vrucht van een uniek terroir en weerspiegelt alle passie en ervaring van Caparzo in het produceren van uitstekende wijnen. VIGNETO LA CASA: De 5 hectare grote La Casa-wijngaard ligt op de Montosoli-heuvel, op een hoogte van 275 meter, en heeft een zuidoostelijke ligging. De Montosoli-heuvel is niet groot, maar de iets grotere hoogte beschermt hem tegen zowel mist als voorjaarsvorst, en levert druiven op van onbetwistbare kwaliteit. Het terrein is kleiachtig, van het soort dat plaatselijk bekend staat als Galestro, en is goed gedraineerd. De wijngaard geniet van uitstekende zonneschijn, een belangrijke factor voor deze sector van het noordelijke deel van de Montalcino Appellation, die lagere gemiddelde temperaturen kent dan andere sectoren.
VEROUDERING IN HOUT: minimaal 2 jaar. RIJPING OP FLES: minimaal 4 maanden.
KLEUR: robijn, met de jaren neigend naar granaat.
BOEKET: doordringend, overvloedig en uiterst complex, met wilde bessen, kruiden en vanille.
SMAAK: droog, warm, goed gebalanceerd en sober, ruim en aanhoudend.
ETEN-WIJNSUGGESTIES: uitstekend bij gebraad en aan het spit geroosterd vlees, gegrild vlees, wild, gestoofd vlees en oude kazen.
Druiven: 100% Sangiovese