Italië
Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je
kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje zien drinken.
Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak.
De perfecte verbeelding van la dolce vita. Prosecco komt voort
uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo'n
50 kilometer pal ten noorden van Venezia. Al eeuwenlang werd hier
stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent
Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant. Zijn
Prosecco was een onmiddellijk succes in de elegante bars rondom de
Piazza San Marco in Venezia en van daar uit volgde een snelle
verspreiding over heel Italië. Prosecco is eigenlijk een DOC zoals
de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming
Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in
de regione Veneto. De wijn kan als vino
frizzante of als spumante worden gemaakt. Het
verschil zit hem in de bubbels.