Rioja
Rioja kreeg in 1925 als 1ste Spaanse gebied het D.O. statuut. Sinds 1991 is Rioja verder gepromoveerd tot DOCa (gekwalificeerde oorsprongsbenaming) omwille van het feit dat men er gedurende een langere periode eenzelfde kwaliteit kan aanhoud.Hoewel Rioja vooral bekend is omwille van zijn rode wijnen worden er ook witte en rosé wijnen geproduceerd. Het overgrote deel van de producenten gebruiken voor hun wijnen 3 druiven met als belangrijkste druif de Tempranillo.De Rioja-wijnstreek bevindt zich in Noord-Spanje. Rioja omwat 63.593 hectare wijngaarden (op een hoogte van 350-650m verdeeld over gebieden: Zuid-Baskenland (Alava met 12934 ha), Navarra (6774 ha) en Upper Ebro - La Rioja (streek rond Logrono met 43885 ha- Haro is de meest westelijke stad en Alfaro de meest oostelijke. Het gebied wordt door de noordelijke bergen van de Sierara Cantabria tegen de koude noordelijke wind beschermt. De naam Rioja is afgeleid van het riviertje Rio Oja dat zich nabij Haro samenvloeit met de Ebro (ontspringt in het Cantabrische gebergte en stroomt naar de Middellandse Zee.Voor rode wijnen is Tempranillo de meest gebruikte druif. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). Een typische Rioja wijn bestaat uit ongeveer 60% Tempranillo,maximaal 20% Garnacha en geringere hoeveelheden Mazuelo en Graciano.Tempranillo vormt de kern en geeft de wijn de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en te rijpen. Garnacha geeft "body"en alcohol. Mazuelo (Cariñena) draagt bij tot robuustheid, geeft kruidenaromas af en maken dat composities met deze druif goed kunnen ouderen. Graciano voegt andere aangename aromas toe. Voor witte wijnen is Viura (Macabeo) de meest gebruikte druif. Meestal wordt die gemengd met Malvasía en Garnacha blanca. De Viura maakt wijnen fruitig en geeft een goede zuurgraad, Garnacha geeft de wijnen "body"en Malvasía voegt aroma toe.
BARON DE LEY