Lombardije
Het noorden van Lombardije wordt gedomineerd door de Alpen, maar de grote meren spelen ook een enorme rol bij de klitmaatomstandigheden in de regio. Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore en Lago di Garda zorgen ervoor dat het klimaat in de regio iets wordt getemperd. Het matigende effect van de 4 grote meren op het klimaat heeft een positief effect op de wijnproductie. Naarmate je meer in het zuiden komt van Lombardije, gaat het landschap geleidelijk over in heuvels en daarna in de vlaktes van de rivier de Po. Het bijzondere aan Lombardije is dat de wijn in deze regio wordt gemaakt op hoogtes die enorm van elkaar afwijken. De wijngaarden van Valtellina beginnen bijvoorbeeld op een hoogte van 235 meter, maar er worden ook wijnen geproduceerd op een hoogte van 765 meter. De verschillende condities door de invloeden van de bergen, rivieren en vlaktes zorgen er voor dat er een enorme diversiteit aan Italiaanse wijnen is in Lombardije. De regio Lombardije is een van de grootste wijnproducenten van Italie met niet alleen het wijngebied Franciacorta, beroemd vanwege de spumante bruiswijn, en de kleine Valtellina vallei, maar ook de relatief onbekende Oltrepò Pavese. Dit gebied dat ca. 50 km ten zuiden van Milaan ligt, is de grootste producent van de pinot nero (pinot noir) van heel Italie en maakt daar kwaliteits-spumante wijnen van. De beste spumante van Italie komt volgens de Italiaanse Michelin van de wijn, de Gambero Rosso, uit deze streek. DOC Terre di Franciacorta is een appellatie die werd opgericht naast de DOCG Franciacorta, om de stille wijnen via een onderscheiden naam in onder te brengen. Ondertussen werd deze naam al veranderd in Curtefranca om nog duidelijker het onderscheid te maken met Franciacorta.