Aragon
Aragón zou men het land van de Chillindrones kunnen noemen. Dit is een tomatensaus met uien en pepers die men serveert bij kip en lamsvlees. Het vlees van de lammeren uit de bergen is voortreffelijk. Op het gebied van groenten en fruit heeft dit gebied ook veel te bieden. Ten zuiden van Zagagoza vindt men uitgestrekte tuinderijen en boomgaarden met perziken, pruimen, abrikozen, appels, kersen en aardbeien. Een veel verbouwde groente is witte kool.
De stevige rode wijnen en streekgerechten passen goed bij elkaar. Toch is Aragón zelf niet het meest interessante wijngebied binnen dit gebied. Het meest bekende district is Carineña. Daarnaast biedt Aragón onderdak aan twee andere districten genaamd Somontano, Calatayud en Campo Borja. Somontano is het district wat tegenwoordig erg in opkomst is. In Aragon heerst een landklimaat. In de zomers is het hier warm en droog. De wijngaarden hebben daar weinig last van want die liggen op een hoogte van 550 tot 880 meter. De bodem is rijk aan kalksteen, mergel en klein: een basis voor goede wijnen.