Bulgarije
Bulgaarse wijnen zijn rijk aan geschiedenis en tradities. Met zijn lange geschiedenis van gecultiveerde druiven en een warm continentaal klimaat, is het geen wonder dat Bulgaarse wijnen in de geschiedenis vele malen een populaire keuze zijn geweest. Zelfs Homerus schreef over de beroemde wijn die door de oude Thraciërs werd geproduceerd. Tegenwoordig vertrouwen wijnmakers niet meer op een stijl die gebaseerd is op pure omvang en kracht. Modernisering van de Bulgaarse wijnindustrie heeft producenten in staat gesteld zich te concentreren op lokale druivensoorten, samen met opwindende wijnen van internationale variëteiten. U zult merken dat er nog nooit een beter moment is geweest om te ontdekken wat Bulgaarse wijnen te bieden hebben.
Het klimaat, de bodem en de temperatuurniveaus van Bulgarije creëren uitstekende weersomstandigheden voor het verbouwen van superieure druiven en wijnproductie. Er is een diversiteit aan natuurlijke landschappen die perfect geschikt zijn voor wijnbouwpraktijken in het land, met weelderige rivieren en heuvels die geleidelijk aflopen naar de kustgebieden, maar ook met valleien en vlaktes die worden omarmd door bergruggen.
In Bulgarije zijn er alle vier de seizoenen: milde winter, aangename en lange herfst, hete en droge zomer en bloeiende lente. De gemiddelde jaartemperatuur in het land is +14,7°C, terwijl de gemiddelde temperatuur tussen de maanden april en september +23°C bedraagt. De gemiddelde temperatuursom die nodig is voor de wijnstokken ligt tussen 3500 en 3700 °С. De som van de neerslag per jaar ligt tussen de 470 en 953 liter per vierkante meter, terwijl het zonlicht per jaar naar schatting tussen de 2200 en 2500 uur in het land is. Aan de ene kant wordt het klimaat in het zuiden van Bulgarije gekenmerkt als intermediair continentaal, neigend naar mediterraan. Aan de andere kant onderscheidt Noord-Bulgarije zich door zijn gematigd landklimaat. Het klimaat langs de Zwarte Zee is maritiem,
De bodems zijn divers tussen de verschillende regio's van het land. In Bulgarije zijn er kaneel- en grijze bosbodems, humus-koolzuurbodems, zure bodems, vruchtbare zwarte aarde (chernozems), bergbodems, alluviale weiden, zowel diepe als ondiepe zandgronden, en andere. Ze zijn allemaal uitermate gunstig voor de ontwikkeling van de wijnstokken, voor een goede rijping van de druiven en voor de productie van rode en witte kwaliteitswijnen.
Het klimaat, de ligging en de verscheidenheid aan bodems in het land bieden geweldige kansen voor wijnbouw en wijnmaken. Bulgarije profiteert van uitstekende natuur- en klimaatgerelateerde omstandigheden voor de teelt van zowel internationale als traditionele lokale druivenrassen.
De rode wijndruivensoorten domineren en vertegenwoordigen ongeveer 63% van de gecultiveerde wijnstokken op het grondgebied van de Republiek Bulgarije, terwijl witte wijndruivenrassen ongeveer 31% vertegenwoordigen en dessertdruivenrassen ongeveer 6%.
Het grootste aandeel van de rode druivenrassen is dat van Pamid, goed voor 16%. Hierna volgen Merlot en Cabernet Sauvignon met elk 14%. De volgende is Gamza met 4%, gevolgd door Melnik (breedbladige wijnstok van Melnik) met 3% en andere waarvan de meest populaire momenteel Syrah, Cabernet Franc, Pinot Noir, Sangiovese, Tempranillo, Malbec, Carmenere, Fetyaska Negra en anderen.
Het grootste aandeel van witte druivensoorten wordt vertegenwoordigd door Rkatsiteli-14%. Daarna volgt Dimyat met 7%, gevolgd door Red Misket met 6%, Muscat Ottonel met 5% en Chardonnay met 3%. De variëteiten Aligote, Ugni Blanc, Riesling en Traminer worden vertegenwoordigd door 1% van de wijnstokken in Bulgarije. Anderen die aan populariteit winnen zijn Viognier en Pinot Grigio, maar ook Marselan, Petit Manseng, Sauvignon Gris, Grenache Blanc en anderen.