Porto Niepoort
De geschiedenis van het wijnhuis Niepoort begint in 1842 met Franciscus Marius Niepoort. Zoals zovele grote porthuizen die we nu nog kennen, was het eerste doel van Franciscus Marius niet het produceren van portwijn, maar het distribueren van de wijnen die in die tijd nog voornamelijk door Portugezen werden geproduceerd. Na 45 jaar onvermoeibaar werken overleed de oprichter van het bedrijf in 1887, en liet Jackob Eduard Karel van der Niepoort een bloeiend bedrijf na. Hij breidde het werk van zijn vader verder uit en bracht Niepoort op zijn minst in de 2e rang van top portwijnproducenten.
Zijn zoon, Eduard Marius Niepoort, nam uiteindelijk in 1912 het wel en wee van het huis Niepoort over. De enthousiaste natuurwetenschapper en fijne geest brachten het huis door moeilijke tijden. Tenslotte werd Rolf von der Niepoort geboren in 1927. De 4e generatie trad op 23-jarige leeftijd toe tot het bedrijf en wijdde zich vooral aan zaken en menselijke relaties, terwijl hij nogal conservatief bleef als het om wijn en port ging.
Tegenwoordig associëren de meeste mensen Niepoort met Dirk van der Niepoort (correct Eduard Dirk). De sympathieke krullenbol staat sinds 1987 aan het conceptuele hoofd van de wijnmakerij en heeft een innovatiemarathon op gang gebracht die van Niepoort een van de meest gevraagde huizen van het land heeft gemaakt, zowel op het gebied van wijn als port. Dirk's belangrijkste en eerste stap was het verwerven van hun eigen quintas, d.w.z. hun eigen wijngaarden in de Dourovallei. Er is namelijk gekozen voor de Quinta de Nápoles en de Quinta do Carril in het topgebied van de portwijn Cima Corgo. Hier werden 15 hectare nieuwe wijnstokken aangeplant en 10 hectare 60 jaar oude wijnstokken zorgvuldig gerestaureerd.